ADHD

ADHD  en voeding

Wij denken dat spekkies en zuurtjes kinderen hyper maken, maar het zijn juist de doodgewone aardappel, tomaat en kip, die ADHD kunnen uitlokken.
Dit blijkt uit onderzoek van Lidy Pelsser, die Jay (8jaar) en 99 andere kinderen met deze aandoening een strikt dieet liet volgen.
 
Alleen al in Nederland zijn tienduizenden kinderen met ADHD afhankelijk van medicijnen zoals Ritalin. Volgens de Eindhovense  wetenschapper lidy Pelsser van het ADHD Research Centrum is dat in veel gevallen niet meer nodig. Zij vermoedde al langer dat bepaalde voedingsmiddelen ADHD bij kinderen veroorzaken.  Zij bewees dit samen in een studie met Prof. Jan Buitelaar van de Radbout Universiteit Nijmegen. De resultaten waren zo opzienbarend dat ze zelfs verscheen in het gezaghebbende  medisch tijdschrift The Lancet.

 

De Diagnose

Alle dagen heel druk, zo noemen veel ouders de aandoening van hun kinderen soms gekscherend. In werkelijkheid dat ADHD voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Jay (8jaar) was als peuter al een druk mannetje. Zijn moeder moest hem altijd in de gaten houden, want hij zat overal aan, of op/in.                             

“Hij was een driftkikkertje”. Op school konden de juffen zijn gedrag wel sturen. Dan zagen ze zijn ogen fonkelen als er iets niet ging zoals hij wilde of iets niet lukte, maar woede uitbarstingen kreeg hij allen maar thuis. Lange tijd dacht de moeder dat het aan haar lag. Bij veel kinderen wordt de diagnose pas vastgesteld als ze in groep drie zitten. Want dan lopen zij vast. Maar daarvoor waren zij vaak ook al druk. Als de diagnose eenmaal is gesteld, is dat voor vele mensen een opluchting want eindelijk weten ze waar het gedrag van hun kind vandaan komt. ADHD wordt meestal bestreden met medicijnen, maar zo gauw deze zijn uitgewerkt, komen de symptomen terug.. Medicijnen nemen het probleem niet weg omdat ze de oorzaak niet aanpakken, maar slecht de symptomen onderdrukken. Terwijl het natuurlijk wel heel belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en aan te pakken. Vergelijk het met buikpijn. Als je daarmee bij de dokter komt, onderzoekt de  arts waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Dat gebeurd niet bij ADHD. Eigenlijk slaan we consequent de belangrijkste vraag over: waardoor wordt ADHD veroorzaakt? De volgende vraag is dan “zijn de symptomen te voorkomen?
Aardappels en varkensvlees

Ja, weten we nu.  De symptomen zijn in sommige gevallen te voorkomen. Uit het onderzoek van Pelsser en Buitelaar blijkt dat ADHD in tweederde van de gavallen door voeding wordt uitgelokt  en dan hebben wij het niet over kleurstoffen en suiker. Van die stoffen is al afdoende bewezen dat zij geen ADHD veroorzaken. Iedereen wordt van additieven een beetje drukker. Ene, het ligt aan de gewone voedingsmiddelen zoals aardappels en varkensvlees. Het verschilt van kind tot kind welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn. Gemiddeld zijn het er per kind een stuk of vijf. Pelsser onderzocht hoe honderd kinderen met ADHD reageerde op het RED -dieet, Restricted Elimination Diet, of gewoon op zijn Hollands eliminatie dieet. Dit is op een individueel   geschoeid  hypoallergeen dieet. Pelsser: we laten alle voedingsmiddelen waarop kinderen zouden kunnen reageren gedurende twee weke weg. Veertien dagen krijgen zij alleen een basis dieet van hypoallergeen producten en gewone producten waarvan we weten dat ze geen reactie uitlokken, zoals lamsvlees, kalkoen, peer, rijst en bepaalde groentesoorten. Als dit dieet na twee weken geen effect heeft, halen wij er producten uit. 
                                                  
                                                           
Het is een kwestie van trial en error.
De meeste kinderen hoeven niet het aller strengste dieet te volgen.                  
Als het blijkt dat het gedrag in die twee weken verandert, voegen we afzonderlijke voedingsmiddelen in de weken die volgen stuk voor stuk weer aan het dieet toe, zodat we kunnen vaststellen op welk specifiek voedingsmiddel het kind reageert.

Ten einde raad.

Jay was een van die kinderen die meededen aan het onderzoek. De moeder van Jay vertelt, we hadden wel een gedacht dat Jay misschien ADHD had, maar wilde dat etiket liever niet. Toen mijn jongste kind onder Jay’s gedrag ging lijden wilde wij er echt  iets aan doen. Het mocht niet ten koste gaan van de jongste. De kinderpsycholoog vertelde ons dat het waarschijnlijk ADHD was. Wij wilde niet dat hij aan de medicijnen ging. Via, via hoorde we van de studie van Lidy Pelsser en zo kwamen wij bij haar terecht.

 

“Aanvankelijk geloofde ik helemaal niet dat voeding de reden was voor Jay’s gedrag. Ik kon mij gewoon niet voorstellen dat een stukje appel of een stukje gehakt  wellicht zijn gedrag zo zou kunnen beïnvloeden.

Echt gezellig was het nooit als we met zijn allen ergens heen gingen.Wij liepen altijd op onze tenen” Dus besloten we: baat het niet, dan schaad het niet.”

‘Wat een gedoe, zo’n dieet’

Meedoen betekende dat Jay zich vijf weken lang aan het eliminatiedieet moest houden. Met dat dieet probeerde Pelsser uit te zoeken of Jay op voeding reageerde. Zo nodig werd het dieet tussentijds bijgesteld. . Pelsser: “Door de kinderarts die geen voorkennis van het dieet had, zodat hij onbevooroordeeld  kon oordelen, werd door middel van een vragenlijs aan ouders en leerkrachten vastgesteld of een kind na vijf weken echt ander gedrag vertoonde, Als dat zo was breidde wij het  dieet uit, zodat we konden zien welk voedingsmiddel de boosdoener was. Voor Jay  was het in het begin lastig om zich aan het dieet te houden, hij mocht steeds minder producten eten en een snoepje en koek bij vriendjes  moest hij steevast afslaan. Maar ook voor zijn moeder was het lastig, zij was degene die elke avond voor hem kookte. “Aanvankelijk zag ik er als een berg tegenop” Wat een gedoe, zo’n dieet dacht ik. Ik moest ineens allerlei biologische producten kopen waarmee ik nog nooit had gekookt. Maar ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. Jay veranderde echt. Ik weet nog dat we voor het eerst weer gebakken aardappels en chips toevoegde aan zijn dieet. Daar kreeg hij onmiddellijk een terugval van, Zodra we die producten weglieten, was hij weer de lieve relaxte Jay. Hij werd door het dieet een ander kind Voor het dieet scoorde hij 44 van de 54 punten voor ADHD en na het dieet nog maar 18. Hij zit veel lekkerder in zijn vel. Het is net alsof wij hem pas echt leren kennen zoals hij diep van binnen is.

Eigenlijk slaan we consequent de belangrijkste vraag over: 


Waardoor wordt ADHD Veroorzaakt?

  Emotionele impact

64 procent van de kinderen die het dieet volgend, voldeed na 5 weken niet meer aan de criteria van ADHD. ADHD en ODD, een oppositionele gedragsstoornis, wordt bij deze kinderen veroorzaakt door een voedselovergevoeligheid. Dat bleek uit de gedragsverbetering na het volgen van het eliminatiedieet en uit het terugkeren van de gedragsproblemen na de provocatieperiode waarin langzaam voedingsmiddelen werden toegevoegd, Jay was een van die kinderen, hij zit nog in een vervolgonderzoek waarin langzamerhand voedingsmiddelen aan zijn dieet worden toegevoegd. Lidy pelsser: Dat vervolgonderzoek vergt nogal wat uithoudingsvermogen. Vooral van de ouders. Niet omdat zij zich aan het dieet moeten houden, maar vooral vanwege de emotionele impact. Het is voor de ouders vaak  heel zwaar om hun  kind te zien terugvallen in het oude gedrag als ze het eenmaal relaxt hebben gezien. Ik zou heel graag willen werken met coaches om de ouders te begeleiden. Het zou goed zijn dat de ouders hun verhaal kwijt kunnen. De moeder van Jay herkent dat, Ook zij heeft een aantal terugvallen met Jay meegemaakt. “Het is rot om je kind weer zo boos en ongelukkig te zien en je gunt het hem ook zo dat hij weer iets meer mag eten.”

Voor Jay zelf was het gelukkig helemaal niet zo moeilijk. “Soms baalde hij wel dat hij bepaalde dingen niet meer mocht eten, zoals snoep en chips. Maar hij voelde zelf ook dat hij ervan opknapte. Hij wil zich graag goed voelen. Ik hoef hem bijna nooit te corrigeren. Hij weet zelfs inmiddels uit ervaring op welke voedingsmiddelen hij reageert.” 

Meer stoornissen

Soja, Vanille, kip, tomaten…….. Hoe kan het dat sommige mensen blijkbaar zo gevoelig zijn voor zulke ogenschijnlijk normale producten? Volgens Lidy Pelsser  hebben sommige mensen aanleg voor een bepaalde gevoeligheid.

” Het is net als astma en hooikoorts. De een heeft nergens last van, de ander juist heel veel. Het wordt ergens door getriggerd. Het is een niet-allergische overgevoeligheid, want in het bloed vinden wij geen antistoffen tegen voedingsmiddelen. Wij weten dus nog steeds niet hoe het mechanisme werk. Ook niet waarom voeding slecht bij twee derde van de kinderen de oorzaak is. Daar zijn we nog naar op zoek. Als we het antwoord vinden op die vraag, hebben wij de sleutel. Dan zouden we in principe alle kinderen met ADHD kunnen helpen.” Voedsel overgevoeligheid zou aan veel meer stoornissen ten grondslag kunnen liggen volgens Pelsser. Ook bij kinderen zonder ADHD dus.  Het zou de oorzaak kunnen zijn van veel onverklaarbare lichamelijke klachten zoals buikpijn, diarree, groeipijnen, obstipatie en eczeem.  Dat is in elk geval het geval bij kinderen met ADHD, maar waarschijnlijk ook bij kinderen zonder deze aandoening. Dat hopen wij binnenkort te gaan onderzoeken. Het zou de uitkomst kunnen zijn hedendaagse plas,- en poeppoli’s waar voeding nu nog niet echt een item is. Maar dit zal eerst allemaal moeten worden onderzocht. Het dieet is behoorlijk zwaar, dus we willen het alleen toepassen als we zeker weten dat het zinvol is.
Een mooiere wereld?
Volwassenen… zijn zij gebaat bij zo’n dieet? Lidy Pelsser denkt van wel, maar het is bijna niet vol te houden voor volwassenen. Je moet heel gedisciplineerd zijn: je strikt aan je dieet houden en niet roken of drinken. “We richten ons nu allereerst op de kinderen van nu, dan groeien zij op al de volwassenen van de toekomst zonder ADHD. Ik gun het elk kind om zich goed en gelukkig te voelen. Stel je voor! Meer onderzoek zal niet alleen leiden toe minder gevallen van ADHD, maar wellicht ook tot een samenleving met minder agressie, schooluitval en echtscheidingen. Het kan de wereld echt mooier en de mens echt gelukkiger  maken.”
Op 10 oktober 2011 promoveerde Lidy Pelsser op haar onderzoek naar ADHD en voeding. voor informatie over ADHD  www.adhdenvoeding.nl