Stoppen met Piekeren

 

 

plaatje2520172520Baaaa

Pieker top 5

1 uiterlijk

2 geld

3 kinderen

4 werk

5 relatie

Uit onderzoek is gebleken dat gezondheid ook hoog op het piekerlijstje staat.

 

 Stoppen met piekeren!

 

De een piekert doorlopend, de ander af en toe, ook al weten we dat het eigenlijk niets oplevert.

Waarom kunnen wij het dan toch niet laten?

Hoe stop je die negatieve gedachten?

 Er zijn hele periodes dat ik niet pieker, maar ineens breekt er dan weer een tijd aan waarom ik me overal zorgen over maak. Vaak heeft het te maken met een opeenstapeling van problemen: werkstress, de kinderen die vlak na elkaar ziek worden,   het huis dat nog steeds te koop staat. Het idee is als je, door er veel over na te denken, oplossingen kan bedenken. Maar soms zijn die er helemaal niet en dan  blijven mijn gedachten maar in cirkeltjes draaien, alsof  mijn hersenen denken dat zij ergens anders een oplossing kunnen vinden. Piekeren is menselijk, iedereen doet dit wel eens.

Evolutionair gezien hebben we nu eenmaal de capaciteit om vooruit te denken. Soms zien we in die toekomst een fijne vakantie,  soms een moeilijke beslissing of geldproblemen. Soms verheugen wij ons en soms piekeren we. Natuurlijk is de ene persoon ontvankelijker voor piekeren dan de andere. Aldus psycholoog Bart Verkuil.

 

Piekeraars hebben het idee dat ze controle uitoefenen door zich zorgen te maken.

Het heeft voor een deel met karakter en erfelijkheid te maken en voor een deel met opvoeding. Wat je vaak ziet is dat mensen die al vroeg een zorgtaak op zich moesten nemen blijven,  ook bij het ouder worden extra alert  zijn op gevaren. De grote vraag is waarom we zo hardnekkig kunnen piekeren, terwijl dit op het eerst gezicht niets oplost. Klaarblijkelijk hebben wij toch het gevoel dat dit iets oplevert. Dat klopt bevestigt de psycholoog Colins van der Heiden. Piekeraars hebben het idee dat ze controle uitoefen door zich zorgen te maken. Zij zien overal gevaar en denken dat ze er altijd rekening mee moeten houden dat er iets vreselijk kan gebeuren , zodat zij goed voorbereid zijn. Zelfs als er niets gebeurt, kunnen piekeraars diep van binnen het idee hebben, dat ze dat bezworen hebben door erover na te denken.

 Af en toe piekeren is niet erg, maar er zijn mensen die hun zorgelijke gedachten niet kunnen stoppen. De lichamelijke klachten die hieruit kunnen voortvloeien zijn divers, wanneer deze personen in een negatieve cirkelredenering verkeren, valt het meteen op dat de hartslag omhoog gaat en het niveau van het stresshormoon cortisol stijgt. Sommige extreme piekeraars krijgen andere lichamelijke klachten zoals depressies, angstklachten, buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en zelf hartklachten.

 

Sommige piekeraars zeggen: zolang ik mij kan herinneren ben ik een piekeraar, dit begon al op de kleuterschool/lageronderwijs bv. Leer ik de liedjes snel genoeg, kom ik wel op tijd enz. en dit gebeurd nog steeds, bv zijn mijn vrienden wel echt mijn vrienden, is het knobbeltje wat ik voel wel echt een knobbeltje. Het gaat maar door, soms denk  je dat je gek word. Sommige mensen zijn voortdurend bang voor naderend gevaar.  In  therapie gaan is dan een goede optie. Het is mogelijk om grip te krijgen op je piekergedrag. Je moet alleen weten waar te beginnen. Er zijn verschillende piekertherapieën een ervan is die duidelijk de beste resultaten heeft : het omkeren van de opvatting van de piekeraars.

Extreme piekeraars denken vaak dat het piekeren ze gek maakt. Voorbeeld van de therapie is bv. Een bepaalde periode zo veel mogelijk piekeren,  wat je dan ziet, is dat de mensen hierdoor een reëler beeld van het piekeren krijgen, omdat ze merken dat zij absoluut niet gek worden als  ze hun piekergedachten de vrije loop laten.                                                    Mensen die denken dat ze door het piekeren controle over hun leven houden, moeten een halve week wel en een halve week niet piekeren. Na deze periode  komen de mensen er achter dat dit schijncontrole is, want vanzelfsprekend gebeuren er net zo veel of weinig erge dingen op het moment als er  niet of wel gepiekerd wordt.

Een eyeopener, als je vraagt wanneer iemand zich het fijnst voelt, blijkt dit te zijn na een paar dagen zonder gepieker. Door dit besef neemt het piekeren langzaam af.

 

Snelcursus stoppen met piekeren

 Bouw een vast pieker halfuurtje per dag  in en ga actief op zoek naar een oplossing voor zaken waar je over piekert. Lukt het niet binnen een halfuur? Morgen weer een dag!!

 

Piekerdagboek

Om je gedachten te ordenen, helpt het om ze op te schrijven. Zo zijn de problemen duidelijker hoe ze in elkaar zitten en wat eventueel de oplossing is.

 

Betrek de omgeving

Veel mensen hebben de neiging om in cirkeltje te denken. Doorbreek dit door negatieve gedachten te delen met een vriend of familielid.

 

Doe

Zoek afleiding, ga naar buiten, doe ontspanningsoefeningen, ren een rondje, doe aan yoga of ga naar de sauna.

 

Van uitstel komt afstel (hopelijk)

Het grootse piekermoment van de dag is natuurlijk het moment voor het slapen gaan. Spreek met jezelf af dat je er morgen de voor neemt. Door te oefenen is het echt mogelijk om negatieve gedachten een halt toe te roepen.

 

 

 

Overgenomen uit Margriet nummer 30 2013