Wat laten wij vandaag los?

 

Toegeven, zwelgen in zelf medelijden is af en toe best lekker.

maar je zult zien………. loslaten is zoveel beter!!

 


We willen rust, balans en geluk. maar omdat we maar door blijven rennen en nooit eens stilstaan, blijft die wens onvervuld.
Omdat we te veel willen en moeten en daar voelen we ons dan weer schuldig over.

1  Focus op het goede

Loslaten kunt je leren door te focussen op een ander aspect van de realiteit, Zegt Gerard Zegers van coachingsbureau Zinspiratie.
Stel je relatie is voorbij en je wilt die ander loslaten.Veel mensen vinden dat heel verdrietig. Dat komt doordat zij het einde van die relatie zien als verlies. Maar je kunt je ook focussen op het positieve aspect ervan, het is juist mooi dat je uit elkaar bent want jullie pasten niet meer bij elkaar. Bovendien, die dingen die je samen hebt meegemaakt zijn een deel van jezelf geworden. Koester die herinneringen en mooie ervaringen. Gerard spreekt uit eigen ervaring. Toen zijn relatie na acht jaar over was, maakte hij een lijst met bijzondere dingen die hij met haar had meegemaakt en had gewaardeerd. De lijst werd langer en langer. Ik focuste mij niet op het verlies van die relatie maar op wat het mij had gebracht, in die zin verlies je niets met het einde van een relatie, maar is het juist een verrijking. Dat is een heel andere benadering van dezelfde werkelijkheid.


2  Bekijk het eens  van de andere kant

Ander voorbeeld.. Er klopte een jonge vrouw aan bij Gerard voor hulp.
Zij was in de WW beland nadat haar jaarcontract niet was verlengd. Daar had zij het heel moeilijk mee. Zij had daar allerlei negatieve associaties bij zoals `als je eenmaal een uitkering hebt, ben je nutteloos en met een uitkering, teer je op de zak van de maatschappij. Om die gedachtes los te laten liet Gerard haar focussen op ander aspecten van de realiteit. Hij vroeg haar dingen op te noemen waardoor zij zich beter voelde over het feit dat zij in de WW was beland. Na er even over nagedacht te hebben formuleerde zij de volgende gedachte: “Doordat ik al die jaren  hard heb gewerkt, heb ik belasting betaald. Dat kan ik zien als een verzekeringspremie waardoor ik nu recht heb op een uitkering“ Die zijn beter voelende gedachtes. Het criterium is dat je je er beter door voelt. Want als je je ergens goed over voelt, verandert je uitstraling. Toen zij zich niet meer schuldig voelde en haar negatieve houding ( ik kan niets en ben iedereen tot last) omboog tot een positieve houding ( ik ben wel waardevol en dit is alleen tijdelijk) kwamen er andere dingen op haar pad. Je straalt dit uit in de manier waarop je je presenteert, dus in je blik en houding. Binnen  drie maanden had deze mevrouw een nieuwe baan!

3  Kom in de goede Flow

Waarom loslaten zo belangrijk is ” een negatieve focus wordt en self-fulling prophecy”. Je bent onzeker, dus straal je uit dan je onzeker bent. Daardoor krijg je geen nieuwe baan en wordt je nog onzekerder. Dat komt door de wet van de aantrekking. Iedereen heeft die wet weleens aan den lijve ondervonden. Je hebt dagen dat alles mis gaat. Je hebt geldgebrek en daar baal je van. Je zult net zien dat je precies die dag een parkeerbon krijgt en de wasmachine stuk gaat. Je hebt ook dagen waarop je je goed voelt en alles goed gaat.  Dan komen er allerlei mooie dingen op je pad. Dat kun je toeval noemen, ik noem het de wet van de aantrekking. Als je focust op je te kort dat je hebt, bijvoorbeeld geld, liefde of tijd, kom je dingen tegen die daar bij passen. Focus je daarentegen op positieve aspecten, dan komen er nog meer mooie dingen in op je pad. Voel je je goed, dan merk je meteen dat er meer mensen naar je lachen op straat. Supporters passen die wet heel bewust toe, zij visualiseren hoe zij een wedstrijd gaan winnen. Dat wordt ook wel de flow genoemd. Het mooie is; als je de principes kent, kan ook jij ze bewust toepassen.

4  Weet wat je belangrijk vindt!

Zorg er allereerst voor dat je je goed voelt en je niet focust op een tekort.
Veel mensen hebben het gevoel dat zij van alles moeten. Vooral vrouwen. Zij moeten een goede werknemer zijn, een goede moeder, een goede echtgenote, een goede dochter, zus of tante en altijd schieten zij te kort, want zij hebben nooit tijd genoeg om al die rollen naar behoren uit te voeren.

Doordat je je focust op een tekort straal je schuldgevoel uit en dat krijg je terug in verwijten van anderen.
Bekijk de realiteit eens van een andere kant. Wie bepaalt die verwachting?
Je omgeving? Of jijzelf? Loslaten gaat over focussen en over kiezen.
Niet alleen over dingen doen, maar ook over dingen laten, over prioriteiten stellen. Niemand heeft er iets aan datje dingen doet die eigenlijk niet bij je passen.
Denk na over wat jij nu echt belangrijk vindt en leuk vindt om te doen……… en kies daarvoor!!
Dit lijkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Als je meer doet wat je leuk vindt, voel je je veel beter en heb je meer energie. Dan pas kun je echt iets voor anderen betekenen.

5   Vertrouw erop dat het goed komt!

Loslaten gaat ook over vertrouwen. Je moet erop durven vertrouwen dat het goed komt. Dat is lastig Zegt Gerard Zegers. Wij zijn gewend controle te hebben en we denken vaak dat we hart moeten werken om iets voor elkaar te krijgen. Maar meestal werkt dat contraproductief. Als je bijvoorbeeld in bed ligt te malen  en je probeert heel hard in slaap te vallen, werkt dat juist averechts. Dan spoken er steeds meer negatieve gedachtes door je hoofd, ik moet slapen, want ik moet morgen vroeg op. Of, als ik morgen opsta moet ik fit zijn en als ik morgen niet fit ben, kan ik me niet concentreren op mijn werk. Dat is een negatieve spiraal van gedachtes. Vergeet liever dat je moet slapen. Laat het los. Lees bijvoorbeeld wat, want dan komt de slaap meestal vanzelf. Je kunt het ook vergelijken met het zaaien van gras, als je gaat zitten wachten tot het opkomt, duurt dat heel lang. Als je gaat graven om te kijken waar het blijft, verhinder jezelf dat het gaat groeien. Laat het dus groeien terwijl je  je met andere zeken bezighoudt. Laat het los!Vraag iedereen die dolgelukkig is met zijn relatie onder welke omstandigheden zij elkaar hebben ontmoet. De verhalen bewijzen het: de liefde van je leven ontmoet je pas als je er het minst op bedacht bent. Dat is met alles zo. Laat het echt los, dan komt het vaak vanzelf!

 

Als je meer doet wat je leuk vindt, voel je je veel beter  en heb je meer energie.
Dan pas kun je echt iets voor anderen betekenen!

 

 

Bron Margriet 24 uit 2012